Fermentacja włókien w jelicie grubym dostarcza koniowi energii do wzrostu, pracy i zabawy. Frakcja błonnika w diecie konia zazwyczaj pochodzi z pastwiska lub siana, ale istnieją alternatywy paszowe, które mogą pomóc uzupełnić energię, korzystnie wpłynąć na układ trawienny i zapewnić błonnik koniom, które mają problemy z żuciem tradycyjnej paszy. Jedną z takich alternatyw paszowych są wysłodki buraczane.
Pulpa buraczana jest produktem ubocznym przemysłu buraczanego. Buraki cukrowe są uprawiane i zbierane w celu wytworzenia sacharozy i cukru, a pulpa buraczana jest materiałem roślinnym pozostałym po usunięciu cukru. Ze względu na przetwarzanie wysłodki buraczane zawierają minimalną ilość cukru.
Pulpa buraczana jest uważana za prebiotyk, co oznacza, że jest korzystna dla milionów drobnoustrojów w jelicie grubym konia. Solidny, dobrze funkcjonujący mikrobiom przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia.
Wysłodki buraczane niemelasowane to wszechstronna i użyteczna pasza, którą wykorzystujemy jako dobroczynny składnik wielu naszych pasz. Jest bardzo smaczny, ma niską zawartość skrobi i cukru i dostarcza wysoce przyswajalnego błonnika, który wspiera korzystne mikroby w jelicie grubym Twojego konia.
Co to jest pulpa buraczana?
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Buraki cukrowe są uprawiane i zbierane w celu wytworzenia sacharozy i cukru, a włóknisty materiał roślinny pozostały po usunięciu cukru jest powszechnie znany jako miazga buraków cukrowych.
Jaka jest różnica między wysłodkami buraczanymi melasowanymi i niemelasowanymi?
Odpowiedź na to jest dość prosta – melasa jest dodawana do wysłodków buraczanych w celu wytworzenia wysłodków buraczanych melasowanych lub niew celu wytworzenia wysłodków buraczanych niemelasowanych. Każdy z nich może być karmiony namoczonym samodzielnie lub stać się korzystnym składnikiem szeregu pasz dla koni.
Korzyści z pulpy buraczanej dla twojego konia
Pulpa buraczana jest bogata w strawne lub „fermentowalne” włókna (w tym pektynę i hemicelulozę), które wspierają pożyteczne bakterie fibrolityczne (lubiące błonnik) w jelicie grubym
Wysłodki buraczane mają zatem „prebiotyczny” wpływ na drobnoustroje w jelicie grubym, pomagając w tworzeniu stabilnego, mocnego mikrobiomu, który przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia Twojego konia
Fermentacja mikrobiologiczna wysłodków buraczanych wytwarza lotny kwas tłuszczowy (VFA) zwany maślanem, który jest ważny dla zdrowia i integralności ściany jelita
Pulpa buraczana zawiera dobry poziom minerałów, zwłaszcza wapnia
Niemelasowana wysłodki buraczane mają bardzo niską zawartość cukru (<10%), więc są idealne dla każdego konia lub kucyka wymagającego diety o niskiej zawartości cukru/skrobi oraz tych z ochwatem, rozregulowaniem insuliny, PPID lub ERS (związanie)
Pektyna w wysłodkach buraczanych wspomaga nawodnienie, tworząc zbiornik płynu w jelitach
Zapewnia średni poziom energii do wspierania pracujących koni i kucyków
Wspomaga bezpieczny przyrost masy ciała i kondycję
Źródło wolno uwalnianej energii, która wspiera działanie i zapewnia wytrzymałość przy minimalnym zachowaniu pobudliwości.